×
zapri
Kontaktni podatki:
sodcek.vinoteka@gmail.com
+386(0) 4531 50 71
+386(0) 41 678 408

moja košarica

×
zapri
×
zapri
E-trgovina > Vipava 1894

Vipava 1894

Kmetijska zadruga Vipava, ki je bila ustanovljena leta 1894 in ima že dolgo in bogato tradicijo, se nahaja v slikoviti Vipavski dolini na zahodu Slovenije, ob vznožju strmih pobočij mogočne Nanoške planote, ki se dviga preko 1400 metrov nad morjem.

V ospredju prizadevanj kleti Vipava 1894 je pridelava najboljših vin, ki jih je mogoče izvabiti iz te pokrajine – s pristnim značajem, ki jasno odraža prepoznavno poreklo vina. V zadrugo je vključenih okrog 300 vinogradnikov in prav ti so najpomembnejši partnerji pri podvigu, ki se ga je lotil lastnik in vinar Hannes Sabathi, doma z avstrijske Štajerske. Več generacij lokalnih vinogradnikov je s ponosom obdelovalo in skrbelo za kulturno krajino doline, sedaj pa s svojo neprecenljivo zakladnico znanja in vinogradniških izkušenj pomagajo uresničevati vizijo avstrijskega vinarja.

V Vipavski dolini so trte zasidrane globoko v flišnih tleh, ki so povečini sestavljene iz apnenega laporja in peščenjaka, na dnu doline pa prevladuje grušč brez usedlin. Glavni dejavnik, ki v dolini poleg fliša zaznamuje značaj vin, je vsekakor burja. Ta veter se rojeva na Gori in Nanosu, kjer se topel zrak z Jadranskega morja sreča z mrzlimi gorskimi zračnimi tokovi. Kadar skozi dolino zapiha burja s svojo neukročeno in divjo močjo, pušča v pokrajini, ljudeh in vinu globok pečat.