Santomas Syrah
Opis
Druga samostojna polnitev Syraha v kleti Santomas.
Grozdje prihaja iz 15 let starega vinograda, zahodne lege. Zelo nizka obremenitev po trsu, da grozdje doseže opimalno zrelost. Trgatev je potekala sredi septembra v zabojčke, ki so bili takoj prepeljani v hladilnico.
Ročno obrano grozdje, čez noč ohladijo. Prebirano grozdje na prebiralni mizi, brez drozganja gre v vinifikatorje na fermentacijo med 25 in 30°C za obdobje dveh tednov. Po prešanju vino zori par mesecev na odmrlih kvasovkah, kjer tudi zaključi biološki razkis, nato gre na 24 mesečno zorenje v 225l in 350l lesene sode iz francoskega hrasta.
Je vijolične barve z rdečimi odtenki. Vonj je mladosten, pikanten z cvetličnimi notami, je zelo polnega okusa, sočen, srednje izraženo kislino in lepo zaokroženimi tanini.