Batič Valentino belo
Opis
Valentino je vino sušenega grozdja pinele ter rebule. Vino podpisuje samo vrhunske, najbolj zdrave letine. Sredi oktobra se začne trgatev Valentina.
Grozdje se sklada v lesene zabojčke, v katerih se na suhem in vetrovnem podstrešju naravno suši do aprila meseca. V tem času iz grozdja nastanejo rozine, okus kateri ostane prisoten tudi v Valentinu.
Pred stiskanjem vsak grozd ponovno pregledajo. Po tednu dni prebiranja začnejo z stiskanjem. Ponavadi grozdje Valentina stiskajo na Veliko noč. Iz začetnih 30 kg obranega grozdja priteče približno 1l Valentina.
Valentino nato natočijo v slovenske hrastove sode. V njih zori od 36 do 60 mesecev. Valentino stekleničijo ročno - vsak sod Valentina posamezno, po biodinamičnih principih ob ustreznem luninem krajcu.
Barva je globlja, jantarna, vino je gosto. V ustih je sladko, z lepo mero kislin, krepkejše. Vonjave po karameli, čokoladi, se v ustih še ojačajo. Intenzivno, sladko in krepko z daljšim toplim zatonom.